Het concept KidsTennis
KidsTennis is hét nieuwe concept om de kwaliteit van de tennisopleiding in de clubs te verhogen! De kinderen van 3 tot 12 jaar zijn hierbij de doelgroep.
Zo ontvangen de trainers een boek met kant-en-klare lesplannen en oefenstof. Hierdoor krijgt de jeugdwerking een duidelijk programma zodat opbouw en continuïteit binnen de jeugdopleiding gegarandeerd worden. Ook krijgen de clubs promotiemateriaal en kunnen ze beroep doen op een KidsTennisconsulent.
De kinderen leren op een correcte en leuke manier tennissen en krijgen daar bovenop een Kidsmapje boordevol info en spelletjes, stempelbladen, diploma’s en een rackettape (beschermtape). Tot slot worden ook de ouders nauw betrokken in het KidsTennisverhaal. Zij kunnen de evolutie van hun kind op de voet volgen via de kleuren en het leuke diplomasysteem.
Kidstennis kleur bekennen!
Door de kinderen te blijven motiveren en hen voor leuke en haalbare uitdagingen te plaatsen, zorg je er tevens voor dat de drop-out beperkt blijft. Volgens Mike Barrel, grondlegger van gelijkaardige projecten in Engeland en Nederland, is dé essentie van het KidsTennisverhaal dat je kinderen bewust maakt waar ze zich bevinden en waar ze naartoe gaan. Het zorgt ervoor dat ze niet vroegtijdig afhaken!
Kinderen houden van kleuren, hiermee zorgt KidsTennis dat een degelijke sporttechnische inhoud ook voor kinderen leuk en duidelijk wordt. KidsTennis reikt tools aan zodat ook zij beter beseffen waar ze mee bezig zijn. Hun inzet tijdens de lessen zorgt dat ze een duidelijk uitgestippelde weg kunnen bewandelen. Niet alleen voor de trainer dus een houvast, maar ook voor de kinderen! Leren tennissen wordt een opeenvolging van leuke en telkens opnieuw motiverende uitdagingen.
Zijn er negatieve gevolgen aan het toekennen van een kleur aan kinderen?
Sommige clubs zien in de kleuren het gevaar dat de kinderen teveel bestempeld zullen worden of dat de testjes en diploma’s te schools zijn. Deze vrees is niet geheel onterecht maar het heeft alles te maken met de manier waarop je het overbrengt. Een goede en pedagogisch verantwoorde aanpak is vereist!
Het is niet de bedoeling dat je onbereikbare doelen gaat stellen en hiermee de kinderen gaat demotiveren. De ene kleur is ook niet ‘beter’ dan de andere, het zijn gewoon stappen in het leerproces. Elk kind doorloopt deze stappen, het ene misschien al wat sneller dan het andere. De nodige flexibiliteit is dan ook vereist. Zoek als trainer naar aangepaste doelen indien voor bepaalde jongeren de uitdagingen niet haalbaar zijn. Hou kinderen niet nodeloos ‘tegen’ om over te gaan naar een volgende kleur, maar zoek een goed evenwicht tussen het stellen van doelen en een beloning van het al dan niet bereiken ervan.
De overgrote meerderheid van de clubs die met de materialen van KidsTennis werken, geven aan dat de kleuren juist motiverend werken en dat een gezonde competitie tussen kinderen ook positief kan zijn. Zolang je als trainer de pedagogische waarden in het achterhoofd houdt, kan je de kinderen op een goede manier prikkelen waardoor het kleurenverhaal juist heel plezant voor hen wordt.
Voor het einde van een lessenreeks zijn er gekleurde diploma’s. Je kan ook werken met het kidsmapje waar over de verschillende kleuren meer uitleg staat en waar op een speelse manier het KidsTennis wordt toegelicht.
Een trainer kan naast deze materialen gebruik maken van de kijkwijzers uit het boek. Per kleur is er een kijkwijzer die kan gebruikt worden tijdens de les. Zo kunnen de kinderen de speler van hun kleur op foto zien.
Er zijn ook creatieve ideeën terug te vinden in de clubs: een bord in de verschillende kleuren met naamkaartjes van de spelers, gekleurde mapjes voor de kids, een Kidscorner, een bord vol met KidsTennisinfo, enz…
De kern blijft echter dat je als trainer de inhoud van de kleuren naar de kinderen toe verduidelijkt en het op een aangepaste manier overbrengt!